Co składa się na dobrą kawę? - Świat kawy

włoska kawa do biura

Czemu nie? Wszak ileż to trzeba

Jakie ekspresy do kawy są najlepsze? A czy kawa włoska jest rzeczywiście dobra? No cóż, to pytania, na które trudno byłoby odpowiedzieć jakoś jednoznacznie. Dlaczego? To jasne, ponieważ każdy z nas ma inne potrzeby i preferencje w

Dodane: 02-01-2020 07:22
Co składa się na dobrą kawę? - Świat kawy włoska kawa do biura
różnych obszarach, nie wyłączając kwestii kawy. Nawiasem mówiąc, dobra kawa to jest to. Wiele osób na pewno potwierdzi tę tezę. Pijemy coraz więcej kawy i w związku z tym coraz częściej kupujemy różne ekspresy do kawy. Na naszym rynku znajdziemy rzeczywiście sporo ofert w tym względzie, więc każdy kupujący ma realne szanse na to, żeby zakupić taki ekspres, o jaki konkretnie komuś chodzi. Jedni wybierają więc ekspresy przelewowe, inni kupują ekspresy ciśnieniowe, a jeszcze inni idą w stronę klasycznych kafeterek. Znawcy przedmiotu twierdzą, że kawa włoska najlepiej smakuje z takiej kafeterki właśnie. A najlepiej jeszcze byłoby, gdybyśmy mogli wypić filiżankę tego pysznego napoju w ojczyźnie Dantego i Petrarki. Czemu nie? Wszak ileż to trzeba, żeby pojechać do Włoch. Można to uczynić praktycznie od zaraz. Od czego mamy np. tanie loty? Zatem może na weekend do Italii?


Już kilka łyków smolistego naparu poprawia

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Wybierz najlepszy z nich tak by

Poranna kawa to już niemalże rytuał w każdym domu. Kawa sypana, rozpuszczalna- możliwości jest tak wiele, ale czy zastąpią one prawdziwą kawę z ekspresu, która przed zaparzeniem mieli ziarna kawowca? Na to pytanie odpowiedź znają tylko ci, którzy mieli przyjemność wypić świeżo zmieloną kawę z maszyny. By delektować się tym niepowtarzalnym smakiem nie trzeba udawać się do kawiarni czy restauracji. Możesz wykonać ją samemu! Jak? Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości ekspres- rynek automatów do parzenia kawy obfituje w wiele rodzajów, jednak najlepszym wyborem będzie taki, który mieli ziarna przed podaniem. Tylko takie ekspresy do kawy są w stanie podać nam aromatyczny napój.
Kawa włoska to ostatnio bardzo popularny rodzaj kawy. Idealnie sprawdzi się do nowoczesnych przelewów. Z włoską kawą kilkusekundowe mielenie ziaren sprawi, że poranne parzenie kawy nie będzie musem a przyjemnością!
Już dzisiaj zaznajom się ze światem kaw i ekspresów. Wybierz najlepszy z nich, tak, by parzenie kawy stało się prawdziwą przyjemnością. Rodzinne spotkania przy pysznej kawie nabiorą jeszcze większego znaczenia!



© 2019 http://swiat-kawy.kwiaciarniaart-dd.com.pl/